Uy » Mavzulatshitilgan testlar » Biologiya mavzulashtirilgan » 7-sinf Biologiya » 7-sinf Biologiya №7 7-sinf Biologiya 7-sinf Biologiya №7 InfoMaster May 1, 2024 672 Ko'rishlar 0 SaqlashSaqlanganOlib tashlandi 2 0% 0 1234567891011121314151617181920 OMAD YOR BO'LSIN! 7-sinf Biologiya №7 I- BOB 7-mavzu: Umurtqali hayvonlarning xilmaxilligi. Baliqlar, amfibiyalar va reptiliyalar 1 / 20 Protoktistalar dunyosini qaysi olimlar o’rgangan (bo‘yicha) A) D L. Margelis va L.Shavann B) A.K.Linney va A.Levinguk C) L. Margelis va K. Shvarts D) K. Shvarts va L.Shavann 2 / 20 Tugunak bakteriyalarga xos xususiyat qaysi javobda keltirilgan A) Qatiq, pishloq, yogurt tayyorlashda foydala niladi B) Yer yuzi dagi nobud bo‘lgan organizm qoldiqlarini mineral moddalarga parchalab, tabiatda tuproq hosil bo‘lishida ishtirok etadi. C) Azotli birikmalar havodan o’zlashtiradi va bu birikmlar o‘simliklarning mineral oziqlanishi uchun juda zarur D) Odamlarda sil, terlama, bo‘g‘ma, vabo, o‘lat va boshqa ko‘pgina yuqumli kasalliklarni keltirib chiqaradi. 3 / 20 Achituvchi bakteriyalarga xos xususiyat qaysi javobda keltirilgan A) Qatiq, pishloq, yogurt tayyorlashda foydala niladi B) Odamlarda sil, terlama, bo‘g‘ma, vabo, o‘lat va boshqa ko‘pgina yuqumli kasalliklarni keltirib chiqaradi. C) Azotli birikmalar havodan o’zlashtiradi va bu birikmlar o‘simliklarning mineral oziqlanishi uchun juda zarur D) Yer yuzi dagi nobud bo‘lgan organizm qoldiqlarini mineral moddalarga parchalab, tabiatda tuproq hosil bo‘lishida ishtirok etadi. 4 / 20 Parazit bakteriyalarga xos xususiyat qaysi javobda keltirilgan A) Azotli birikmalar havodan o’zlashtiradi va bu birikmlar o‘simliklarning mineral oziqlanishi uchun juda zarur B) Qatiq, pishloq, yogurt tayyorlashda foydala niladi C) Odamlarda sil, terlama, bo‘g‘ma, vabo, o‘lat va boshqa ko‘pgina yuqumli kasalliklarni keltirib chiqaradi. D) Yer yuzi dagi nobud bo‘lgan organizm qoldiqlarini mineral moddalarga parchalab, tabiatda tuproq hosil bo‘lishida ishtirok etadi. 5 / 20 “Dengiz karami” va “Dengiz salati” bo’lgan suv o’tlar. A) Laminariya va nemalion B) Laminariya C) ulva va D) nemalion va laminariya 6 / 20 Protoktistalar dunyosiga mansub organizmlar keltirilgan javblar qaysi. A) . Soxta oyoqlilar, xivchinlilar, infuzoriyalar, sporalilar,fikus, yashil suvo‘tlar, qizil suvo‘tlar, qo‘ng‘ir suvo‘tlar B) . Soxta oyoqlilar, xivchinlilar, infuzoriyalar, g’ovaktanlilar, yashil suvo‘tlar, qizil suvo‘tlar, qo‘ng‘ir suvo‘tlar C) . Soxta oyoqlilar, xivchinlilar, infuzoriyalar, ignatanlilar, yashil suvo‘tlar, qizil suvo‘tlar, qo‘ng‘ir suvo‘tlar D) . Soxta oyoqlilar, xivchinlilar, infuzoriyalar, sporalilar, kladofora,yashil suvo‘tlar, qizil suvo‘tlar, fukus,qo‘ng‘ir suvo‘tlar 7 / 20 ______tanasi ipsimon bo‘lib, bir xil silindr shaklidagi hujayralardan tashkil topgan. A) Yashil evgilena B) Kladofora C) B.Ulotrks D) Spirogira 8 / 20 __________suvdagi organizmlar uchun asosiy oziq manbaidir. A) Suvdagi sodda hayvonlar, suvo’tlar B) Yashil suvo’tlar qo’ng’ir suvo’tlar C) Sodda hayvonlar, suvo’tlar D) Sodda hayvonlar, bakteriyalar 9 / 20 Muxomorni qaysi fan o’rganadi? A) Ekologiya B) Lixenalogiya C) Mikrobiologiya D) Mikologiya 10 / 20 ______– tayyor oziq moddalar bilan oziqlanadigan geterotrof organizmlar A) Ulotrks bakteriyalar Spirogira lola B) Spirogira lola,beda, zamburug‘lar C) Kladofora,bakteriyalar,tuya,lola D) Zamburug‘lar,parzit xivchinlilar, parazit bakteriyalar 11 / 20 Soxta oyoqlilarga mansub oddiy amyoba _____suvlar tubida hayot kechiradi. Tanasi______, shaffof. _____ning harakati tufayli soxta oyoqlar ______hosil bo‘ladi va yo‘qolib turadi. A) ko‘lmak, 0,2–0,5 mm, sitoplazma, doimiy B) toza, 0,2–0,5 mm, sitoplazma, uzluksiz C) toza, 0,2–0,5 sm, sitoplazma, doimiy D) ko‘lmak, 0,2–0,5 mm, yadro, uzluksiz 12 / 20 Iste’mol qilinadigan qazamburug’lar? A) Laminariya, nemalion va ulva B) Muxumor, qo‘zidumba, oddiy oqqayin zamburug‘lari C) Muxumor, qo‘zidumba, oddiy oqqayin zamburug‘lari,oq po’panak D) Qo‘ziqorin, qo‘zidumba, oddiy oqqayin zamburug‘ lari 13 / 20 Iste’mol qilinadigan suvo’tlar keltirilmagan javobni belgilang. A) Laminariya nemalion va xlamidomonada B) Nemalion fillofora va nemalion C) Laminariya, nemalion va ulva D) Nemalion laminariya va fillofora 14 / 20 Rizoidga ega suvo’t qaysi A) B.Ulotrks B) Kladofora C) Spirogira D) Yashil evgilena 15 / 20 Qizil suvo’ti,qo’ng’r suvo’tlar va yashil suvo’tlari keltirilgan javoblar ketma ketlikda ko’rsating. A) Laminariya Fukus Nemalion Fillofora Xlamidomonada Spirogira B) Laminariya Fukus Xlamidomonada Spirogira Nemalion Fillofora C) Nemalion Fillofora Xlamidomonada Spirogira Laminariya Fukus D) Nemalion Fillofora Laminariya Fukus Xlamidomonada Spirogira 16 / 20 ____________anorganik moddalardan organik moddalarni hosil qiluvchi organizmlardir A) Geterotrof organizmlar B) Achituvchi bakteriyalar C) Sianobekteriyalar D) Chirituvchi bakteriyalar 17 / 20 Chirituvchi bakteriyalarga xos xususiyat qaysi javobda keltirilgan A) Qatiq, pishloq, yogurt tayyorlashda foydala niladi B) Odamlarda sil, terlama, bo‘g‘ma, vabo, o‘lat va boshqa ko‘pgina yuqumli kasalliklarni keltirib chiqaradi. C) Azotli birikmalar havodan o’zlashtiradi va bu birikmlar o‘simliklarning mineral oziqlanishi uchun juda zarur D) Yer yuzi dagi nobud bo‘lgan organizm qoldiqlarini mineral moddalarga parchalab, tabiatda tuproq hosil bo‘lishida ishtirok etadi. 18 / 20 ______zamburug‘lar ko‘p hujayrali bo‘lib, organik qoldiq moddalarga boy nam tuproqlarda hayot kechiradi. A) Qalpoqchali B) Achitqi C) Parazit D) Muxomor 19 / 20 Quyidagi fikrlardan qaysi biri noto’g’ri hisoblanmaydi A) Mikroblarni mikroskop ostida birinchi marta shevd olim A. Levenguk ko‘rgan B) bakteriyalarni o’n tomchi suvda, tuproqda, suv havzalarida, havoda, o‘simlik, hayvon va odam tanasida, oziq-ovqat mahsulotlarida, hatto abadiy muzliklarda ham uchratish mumkin. C) Ochiq havoda bakteriyalar ko’p, ular odamlar gavjum joylarda, masalan, kinoteatr, vokzal, sinfxonalarda juda ham ko‘p bo‘ladi. D) Ko‘zga ko‘rinmaydigan ko’p hujayrali tirik organizmlar mikroorganizmlar yoki mikroblar deb ataladi 20 / 20 Amyoba geterotrof organizm bo‘lib_________bilan oziqlanadi. A) suvo‘t, bakteriya va organik qoldiqlar B) suvo‘t, bakteriya va zamburug’lar C) suvo‘t, protoktistalar va organik qoldiqlar D) suvo‘t, bakteriya va anorganik birikmalar 0% Testni qayta ishga tushiring Author: InfoMaster Foydali bo'lsa mamnunmiz