Texnologiya attestatsiya №5 Yanvar 24, 2022Yanvar 24, 2022 da chop etilgan InfoMaster tomonidan Texnologiya attestatsiya №5 ga fikr bildirilmagan. 0% 0 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940 OMAD YOR BO'LSIN! Texnologiya fanidan attestatsiya savollari №5 Qizlar uchun! 1 / 40 Oziq-ovqatning muhim komponetlaridan biri.Oziq-ovqatlarning singishi, qoldiqlarning chiqishi va tanada mòtadil haroratni ushlab turish uchun hayotiy zaruratdir. A) Uglevodlar; B) Suv; C) Oqsil; D) Vitaminlar; 2 / 40 Quvvat manbayi. Hayvonlar va òsimliklardan olinadi. Taom ta'mini yaxshilaydi va insonni tòq saqlaydi. Organizmdan tez chiqib ketmaydi, unda tòplanadi, ortiqcha is'temol qilush semirishga olib keladi...? A) Yoģlar; B) Uqlevodlar; C) Suv; D) Vitaminlar; 3 / 40 Pazandachilik san'ati maktabiga qayerda, kim va qachon asos solgan? A) VI asrda Rimda mashur pazanda Apitsiy; B) VIII asrda Fransiyada mashur pazanda Apitsiy; C) VIII asrda Rimda mashur pazanda Apitsiy; D) VII asrda Misrda mashur pazanda Apitsiy; 4 / 40 NS-12 A markali stanok qanday stanok? A) Frezalash B) Jilvirlash C) Parmalash D) Tokarlik 5 / 40 7 yoshdan 10 yoshgacha bòlgan òspirinning oqsil, yoģ, uglevod, energiyaga bir kunlik ehtiyoji qancha? A) Oqsil-79g, yoģ-79g, uglevod 315g, energiya qiymati-2300 kkal B) Oqsil-79g, yoģ-79g, uglevod 315g, energiya qiymati-2500 kkal C) Oqsil-78g, yoģ-78g, uglevod 318g, energiya qiymati-2500 kkal D) Oqsil-59g, yoģ-89g, uglevod 515g, energiya qiymati-2300 kkal 6 / 40 Agar gòsht muzlatilgsn bòlsa, avval uni muzdan tushirish va buni qanday haroratda amalga oshirish kerak? A) Past haroratda 0+6°C da; B) Past haroratda 0+4°C da; C) Yuqori haroratda 0+5°C da; D) 0-6°C da; 7 / 40 Òquvchining òrtacha bahosi 3,5 dan 4,4 oraliģida bòlsa u...? A) Darsni past darajada òzlashtirgan; B) Darsda òzlashtirishi past; darajada; C) Darsni òrtacha darajada òzlashtirgan; D) Darsni yuqori darajada òzlashtirgan; 8 / 40 Zubiloning tig'ini eni qanday oraliqda bo'ladi A) 10 mm dan 30 mm gacha B) 5 mm dan 25 mm gacha C) 10 mm dan 50 mm gacha D) 5 mm dan 30 mm gacha 9 / 40 Organizmni kuch-quvvat bilan ta'minlovchi manba hisoblanadi va mushaklarimizning ishladhiga yordam beradi. Ularning xom sabzavotlardagisi taomning yaxshi hazm bòlishiga kòmak beradi....? A) Uglevodlar; B) Yoģlar; C) Vitaminlar; D) Mineral moddalar; 10 / 40 Kòylaklarning fasoni xilma-xil bòlib, bichilishiga boģliq holda yengining shakli va òlchamlari....? A) Fanarik, uzun, kalta, manjetli, manjetsiz; B) Uzun, kalta, qanotcha, manjetli, manjetsiz; C) Oddiy, uzun, kalta, kapalak, manjetli, manjetsiz; D) Oddiy, uzun, kalta, manjetli, manjetsiz; 11 / 40 Gollandiyalik olimlar qanday sabzini ixtiro qilishgan? A) Xushbo’y sariq sabzini B) Qora sabzini C) Oq, va sariq sabzini D) Xushbo’y qizg’ish sabzini 12 / 40 Qovurma mastavaga sabzi va kartoshkani qanday shaklda to’g’raladi? A) Mayda shaklda B) Katta kubikcha qilib C) Kichik kubikcha qilib D) Tilik, tilik qilib 13 / 40 Qanday choylar oliy navli choylar deyiladi? A) Zamonaviy texnologiyalar asosida terib olib ishlov berilgan choylar. B) Barcha javoblar to’g’ri. C) Chiroyli qadoqlangan, hushbo’y, sifatli choylar. D) Qo’l mehnati bilan terib olingan, unga ishlov berilgan choylar. 14 / 40 Sabzidan qanday qilib shifobaxsh giyohlar tayyorlanadi? A) Sabzining hushbo’y urug’idan giyoh tayyorlanadi B) Bargi va urug’lari quritilib shifobaxsh giyohlar tayyorlanadi C) Sabzi quritilib giyoh tayyorlanadi D) Barcha javoblar to’g’ri 15 / 40 Sutda qaynatiladigan qahvani tayyorlashda solinadigan masalliqlar qaysi qatorda to’g’ri ko’rsatilgsn? A) 6 gr qahva 2 qoshiq shakar 200 gr sut. B) 6 gr yanchilgan qahva, 25 gr shakar, 75 gr sut. C) 2 qoshiq qahva, 1 stakan sut, 1 qoshiq shakar. D) 6 gr qahva, 75 gr shakar, 25 gr sut. 16 / 40 Qahva qaynatkichga 1 litr suvga bir necha qoshiq qahva solib qancha vaqt qaynatiladi? A) Chiroyli rangga kirguncha qaynatiladi. B) Qaynoq suvga qahva solinadi, qaynatilmaydi C) Paast olovda qaynatiladi. D) Qaynaguncha isitiladi. 17 / 40 Sho’rvaga piyoz solib necha daqiqa miltillatib qaynatib bo’lgach kartoshka solinadi? A) 20-30 daqiqa B) 20-35 daqiqa C) 25-30 daqiqa D) 25-35 daqiqa 18 / 40 Qovurma mastava uchun kerakli jihozlar? A) Qazon, kapkir, pichoq, taxtakach, qoshiq, sanchqi, kosa. B) Qazon, cho’mich, pichoq, taxtakach, qoshiq, sanchqi, kosa. C) Qazon, kapkir, cho’mich, taxtakach, qoshiq, kosa. D) Qazon, kapkir, cho’mich, pichoq, taxtakach, qoshiq, sanchqi, kosa. 19 / 40 Eng uzun sabzi qayerda yetishtirilgan? A) Janubiy Uelsda B) Gretsiyada C) Janubiy sharqda D) Afg’onistonda 20 / 40 Tarixchilar sabzini qayerdan kelgan deb hisoblashadi? A) Afg’onistondan B) Gretsiyadan C) Xitoydan D) Hindistondan 21 / 40 . . . . . . ga muz solib ichilsa chanqovbosdi yaxna ichimlikka aylanadi. A) Ayronga. B) O’rik sharbatiga C) Kampotga. D) Qaynoq choyga. 22 / 40 O’zbek taomlari asosan qaysi usulda tayyorlanadi? A) Qaynatib. B) Qovirib. C) Jazlanib, qaynatilub D) Qaynatib, dimlanib 23 / 40 Dastlab sabzi qanday rangda bo’lgan? A) Siyohrang, qora, oq, sariq B) Qora, sariq, oq, qizil, siyohrang C) Sariq, oq, qizil, pushti, qora D) Qizil, qora, sariq, oq, pushti, qizg’ish 24 / 40 Sho’rvaga tuz qachon solinadi? A) Pishishidan 10 daqiqa oldin B) Kosalarga suzishdan oldin C) Sho’rva pishishidan 5 daqiqa oldin D) Sabzavotlar pishib bo’lgach 25 / 40 Bu qaysi taom turi? A) Qovurma sho’rva B) Parhiz taom turi C) Qaynatma sho’rva D) Qovurma mastava 26 / 40 Kakao qanday ichimlik hisoblanadi? A) Vitaminga boy B) Kaloriyaga boy C) Oqsilga boy D) Juda foydali moddalarga boy. 27 / 40 Sabzi qancha vaqtdan beri yetishtiriladi? A) XIX asrdan beri B) 2000 yildan beri C) Juda ko’p yil ilgari D) 3000 yildan beri 28 / 40 O’lkamizdagi meva va sabzavitlarning qaysi birlaridan ichimliklar tayyorlanadi? A) O’lkamizda yetishtiriladigan barcha meva-sabzavot turlaridan B) Ayrim meva va sabzavot turlaridan tayyorlanadi C) Faqat ko’p hosil beradigan meva - sabzavot turlaridan D) Barcha meva turlardan tayyorlanadi. 29 / 40 Eng og’ir sabzining og’irligi qancha bo’lgan? A) 8. 67 kg B) 8. 56 kg C) 8. 61 kg D) 8. 72 kg 30 / 40 Qaynatma sho’rva tayyorlash uchun qanday jihozlar kerak bo’ladi. A) Qazon, kastrulka, chovli, сho’much, pichoq, taxtacha, qoshiq, kosa B) Qazon, chovli, cho’mich, pichoq, taxtakach, qoshiq, sanchqi, kosa C) Qazon, chovli, cho’much, pichoq, taxtakach, qoshiq, kosa D) Qazon, cho’mich, pichoq, taxtakach, qoshiq, kosa 31 / 40 Mastavani tayyor bo’lish vaqti qachon? A) Guruch solingach 15 daqiqa o’tgach B) Sabzisi pishguncha C) Barcha masalliqlari pishgach D) Kartoshkasi pishguncha 32 / 40 1 litr suvga o’rik sharbati tayyorlash uchun nisbatan qancha turshak solinadi? A) 300 gr B) 250 gr C) Bir kosa D) 200 gr 33 / 40 Giyohli choylar nimalardan tayyorlanadi? A) O‘simliklarning bir nechta turlarining aralashmasidan B) O’simliklarning quritilgan bargidan C) B va S javoblar to’g’ri D) O’simliklarning quritilgan barglaridan, gullaridan, mevalaridan 34 / 40 Sabzining tarkibida qancha suv bor? A) 45% B) 67% C) 82% D) 87% 35 / 40 Pishloqda qanday vitaminlar bor? A) B 2 vaB 12 B) A va B 2 C) B va S D) A va B 12 36 / 40 Xitoyda dastlab choy so’zi qanday atalgan? A) Shay B) Qanday nomlangani ma’lum emas. C) Chay D) Cha 37 / 40 Sabzining tarkibida qanday vitaminlar bor? A) A va S B) A va E C) A va B1 D) A va B 2 38 / 40 Kolumb Yevropaga kakao urug’ini qachon olib kirgan? A) 1942- yilda B) XVIII asrda C) 1492-yilda D) XVII asrda 39 / 40 Tayyor mastava qancha vaqt tindirib qo’yiladi? A) 5-7 daqiqa B) 10-15 daqiqa C) 10-12 daqiqa D) 5-10 daqiqa 40 / 40 Qaynatma sho’rvaga solinadigan masalliqlar qaysi qatorda to’g’ri ko’rsatilgan? A) Go’sht, sabzi, pamidor, piyoz, kartoshka, no’xat, tuz ziravor, ko’kat B) Go’sht, sabzi, pamudor, piyoz, kartoshka, tuz, ziravorlar C) Go’sht, qizil sabzi, pamidor, piyoz, kartoshka, tuz, ziravorlar va ko’katlar. D) Go’sht, sabzi, shalg’om, kartoshka, piyoz, tuz, ziravor, ko’kat. 0% Testni qayta ishga tushiring Baholash mezoni - 75 foiz va undan yuqori ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tdi, oliy malaka toifasi (bosh o’qituvchi lavozimi) saqlansin”; - 75 foizdan past ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tmadi, birinchi malaka toifasi (yetakchi o’qituvchi lavozimi)ga tushirilsin”; - 75 foiz va undan yuqori ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tdi, oliy malaka toifasi (bosh o’qituvchi lavozimi) berilsin”; - 74 foizdan 65 foizgacha ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tdi, birinchi malaka toifasi (yetakchi o’qituvchi lavozimi) saqlansin”; - 65 foizdan kam ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tmadi, ikkinchi malaka toifasi (katta o’qituvchi lavozimi)ga tushirilsin” - 64 foizdan 60 foizgacha ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tdi, ikkinchi malaka toifasi (katta o’qituvchi lavozimi) saqlansin”; - 60 foizdan kam ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tmadi, mutaxassis (oliy yoki o’rta maxsus, kasb-hunar ma'lumotli o’qituvchi) lavozimiga tushirilsin” Fikr-mulohaza yuboring Author: InfoMaster Texnologiya attestatsiya