Texnologiya attestatsiya №5 Yanvar 24, 2022Yanvar 24, 2022 da chop etilgan InfoMaster tomonidan Texnologiya attestatsiya №5 ga fikr bildirilmagan. 0% 0 12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940 OMAD YOR BO'LSIN! Texnologiya fanidan attestatsiya savollari №5 Qizlar uchun! 1 / 40 Sovitilgan yarimtayyor mahsulotlar muzlatkichda 0°C dan -6°C gacha bòlgan haroratda saqlanadi. MUZLATILGAN qiymaning sotuvda saqlash muddati qancha? A) 18 soatgacha; B) 16 soatgacha; C) 12 soatgacha; D) 24 soatgacha; 2 / 40 Yashashimiz uchun zarur vositalar sanaladi. Ular organizmning turli kasalliklarga qarshilik kòrsatishini kuchaytiradi va uning immunitetini kòtaradi. Insin organizmiga hayvonlar va òsimliklardan olingan oziq-ovqat orqali òtadi...? A) Uglevodlar; B) Vitaminlar; C) Oqsillar; D) Mineral moddalar; 3 / 40 11 yoshdan 13 yoshgacha bòlgan òģil bolalarning oqsil, yoģ, uglevod, energiyaga bir kunlik ehtiyoji qancha? A) Oqsil-73 g, yoģ-73 g, uglevod-370 g, energiya-2500 kkal; B) Oqsil-93 g, yoģ-93 g, uglevod-370 g, energiya-2450 kkal; C) Oqsil-93 g, yoģ-93 g, uglevod-370 g, energiya-2700 kkal; D) Oqsil-83 g, yoģ-93 g, uglevod-370 g, energiya-2700 kkal; 4 / 40 Mis va alyumin simlarni to’g’irlashda qanday bolg’alardan foydalaniladi? A) Cho’yan bolg’alardan B) Yog’och bolg’alardan C) Metall bolg’alardan D) Po’lat bolg’alardan 5 / 40 Tuxumni qanday pishirish usuli kòrsatilgan? A) Qattiq pishirish.qaynoq suvda 4-5 daqiqa ushlash karak-oqsili ham, sariģi ham pishadi; B) Qattiq pishirish.qaynoq suvda 7-10 daqiqa ushlash karak-oqsili ham, sariģi ham pishadi; C) Yumshoq pishirish.qaynoq suvda 5-10 daqiqa ushlash karak-oqsili ham, sariģi ham pishadi; D) Qattiq pishirish.qaynoq suvda 5-7 daqiqa ushlash karak-oqsili ham, sariģi ham pishadi; 6 / 40 Chok randa tig’ining eni qanchagacha bo’ladi? A) 50 mm gacha B) 40 mm gacha C) 35 mm gacha D) 30 mm gacha 7 / 40 Metallning qayishqoqligi nima? A) Metallning harorat ta’sirida erish qobiliyati B) Metallning yumshoqlik hususiyati C) Metallning cho’ziluvchanligi D) Metallning ortib boradigan kuchlarga qarshilik ko’rsatish qobiliyati 8 / 40 Kòylaklarning fasoni xilma-xil bòlib, bichilishiga boģliq holda....? A) Burmali, belidan ulangan, tòģri yoki klyoshli; B) Tekis yoki burmali, belidan ulangan, shakldor, tòģri yoki klyoshli; C) Tekis yoki belidan ulangan, tòģri yoki klyoshli; D) Tekis yoki burmali, belidan ulangan, tòģri yoki klyoshli; 9 / 40 Yog‘ochda shakliga ko'ra qanday butoq (ko‘z) turlari mavjud? A) katta, o'rtacha, mayda B) yumaloq yoki cho'zinchoq, panjasimon, yopishgan, bachki butoqlaryopishgan, bachki butoqlar C) yumaloq, chuzunchoq, egri D) ovalsimon, konussimon, bokasimon 10 / 40 Yelimlab biriktirish usulini ayting? A) ariqcha va tirnoqli biriktirish B) trapetsiadal biriktirish C) qaldirg‘och dumli biriktirish D) reyka qo‘yib biriktirish 11 / 40 1 litr suvga o’rik sharbati tayyorlash uchun nisbatan qancha turshak solinadi? A) Bir kosa B) 300 gr C) 200 gr D) 250 gr 12 / 40 Giyohli choylar nimalardan tayyorlanadi? A) B va S javoblar to’g’ri B) O’simliklarning quritilgan bargidan C) O‘simliklarning bir nechta turlarining aralashmasidan D) O’simliklarning quritilgan barglaridan, gullaridan, mevalaridan 13 / 40 Tayyor mastava qancha vaqt tindirib qo’yiladi? A) 10-12 daqiqa B) 10-15 daqiqa C) 5-10 daqiqa D) 5-7 daqiqa 14 / 40 Qanday choylar oliy navli choylar deyiladi? A) Chiroyli qadoqlangan, hushbo’y, sifatli choylar. B) Zamonaviy texnologiyalar asosida terib olib ishlov berilgan choylar. C) Barcha javoblar to’g’ri. D) Qo’l mehnati bilan terib olingan, unga ishlov berilgan choylar. 15 / 40 Pishloqda qanday vitaminlar bor? A) B 2 vaB 12 B) B va S C) A va B 2 D) A va B 12 16 / 40 Mastavani tayyor bo’lish vaqti qachon? A) Kartoshkasi pishguncha B) Sabzisi pishguncha C) Barcha masalliqlari pishgach D) Guruch solingach 15 daqiqa o’tgach 17 / 40 Sho’rvaga tuz qachon solinadi? A) Pishishidan 10 daqiqa oldin B) Sabzavotlar pishib bo’lgach C) Kosalarga suzishdan oldin D) Sho’rva pishishidan 5 daqiqa oldin 18 / 40 Sabzining tarkibida qancha suv bor? A) 82% B) 67% C) 87% D) 45% 19 / 40 Sabzi qancha vaqtdan beri yetishtiriladi? A) 2000 yildan beri B) 3000 yildan beri C) Juda ko’p yil ilgari D) XIX asrdan beri 20 / 40 Gollandiyalik olimlar qanday sabzini ixtiro qilishgan? A) Xushbo’y qizg’ish sabzini B) Qora sabzini C) Oq, va sariq sabzini D) Xushbo’y sariq sabzini 21 / 40 Qaynatma sho’rva tayyorlash uchun qanday jihozlar kerak bo’ladi. A) Qazon, chovli, cho’mich, pichoq, taxtakach, qoshiq, sanchqi, kosa B) Qazon, chovli, cho’much, pichoq, taxtakach, qoshiq, kosa C) Qazon, cho’mich, pichoq, taxtakach, qoshiq, kosa D) Qazon, kastrulka, chovli, сho’much, pichoq, taxtacha, qoshiq, kosa 22 / 40 Kolumb Yevropaga kakao urug’ini qachon olib kirgan? A) 1492-yilda B) XVII asrda C) XVIII asrda D) 1942- yilda 23 / 40 Sutda qaynatiladigan qahvani tayyorlashda solinadigan masalliqlar qaysi qatorda to’g’ri ko’rsatilgsn? A) 2 qoshiq qahva, 1 stakan sut, 1 qoshiq shakar. B) 6 gr yanchilgan qahva, 25 gr shakar, 75 gr sut. C) 6 gr qahva 2 qoshiq shakar 200 gr sut. D) 6 gr qahva, 75 gr shakar, 25 gr sut. 24 / 40 Eng uzun sabzi qayerda yetishtirilgan? A) Janubiy Uelsda B) Janubiy sharqda C) Gretsiyada D) Afg’onistonda 25 / 40 . . . . . . ga muz solib ichilsa chanqovbosdi yaxna ichimlikka aylanadi. A) Ayronga. B) Qaynoq choyga. C) O’rik sharbatiga D) Kampotga. 26 / 40 Qovurma mastava uchun kerakli jihozlar? A) Qazon, kapkir, cho’mich, pichoq, taxtakach, qoshiq, sanchqi, kosa. B) Qazon, cho’mich, pichoq, taxtakach, qoshiq, sanchqi, kosa. C) Qazon, kapkir, cho’mich, taxtakach, qoshiq, kosa. D) Qazon, kapkir, pichoq, taxtakach, qoshiq, sanchqi, kosa. 27 / 40 Dastlab sabzi qanday rangda bo’lgan? A) Qizil, qora, sariq, oq, pushti, qizg’ish B) Sariq, oq, qizil, pushti, qora C) Qora, sariq, oq, qizil, siyohrang D) Siyohrang, qora, oq, sariq 28 / 40 Tarixchilar sabzini qayerdan kelgan deb hisoblashadi? A) Afg’onistondan B) Gretsiyadan C) Xitoydan D) Hindistondan 29 / 40 Kakao qanday ichimlik hisoblanadi? A) Kaloriyaga boy B) Oqsilga boy C) Vitaminga boy D) Juda foydali moddalarga boy. 30 / 40 O’lkamizdagi meva va sabzavitlarning qaysi birlaridan ichimliklar tayyorlanadi? A) O’lkamizda yetishtiriladigan barcha meva-sabzavot turlaridan B) Ayrim meva va sabzavot turlaridan tayyorlanadi C) Barcha meva turlardan tayyorlanadi. D) Faqat ko’p hosil beradigan meva - sabzavot turlaridan 31 / 40 O’zbek taomlari asosan qaysi usulda tayyorlanadi? A) Qaynatib. B) Jazlanib, qaynatilub C) Qaynatib, dimlanib D) Qovirib. 32 / 40 Qahva qaynatkichga 1 litr suvga bir necha qoshiq qahva solib qancha vaqt qaynatiladi? A) Chiroyli rangga kirguncha qaynatiladi. B) Paast olovda qaynatiladi. C) Qaynaguncha isitiladi. D) Qaynoq suvga qahva solinadi, qaynatilmaydi 33 / 40 Eng og’ir sabzining og’irligi qancha bo’lgan? A) 8. 61 kg B) 8. 56 kg C) 8. 72 kg D) 8. 67 kg 34 / 40 Sabzidan qanday qilib shifobaxsh giyohlar tayyorlanadi? A) Sabzining hushbo’y urug’idan giyoh tayyorlanadi B) Bargi va urug’lari quritilib shifobaxsh giyohlar tayyorlanadi C) Sabzi quritilib giyoh tayyorlanadi D) Barcha javoblar to’g’ri 35 / 40 Xitoyda dastlab choy so’zi qanday atalgan? A) Shay B) Qanday nomlangani ma’lum emas. C) Cha D) Chay 36 / 40 Sabzining tarkibida qanday vitaminlar bor? A) A va E B) A va B1 C) A va B 2 D) A va S 37 / 40 Bu qaysi taom turi? A) Parhiz taom turi B) Qovurma sho’rva C) Qovurma mastava D) Qaynatma sho’rva 38 / 40 Sho’rvaga piyoz solib necha daqiqa miltillatib qaynatib bo’lgach kartoshka solinadi? A) 25-30 daqiqa B) 25-35 daqiqa C) 20-35 daqiqa D) 20-30 daqiqa 39 / 40 Qovurma mastavaga sabzi va kartoshkani qanday shaklda to’g’raladi? A) Mayda shaklda B) Kichik kubikcha qilib C) Tilik, tilik qilib D) Katta kubikcha qilib 40 / 40 Qaynatma sho’rvaga solinadigan masalliqlar qaysi qatorda to’g’ri ko’rsatilgan? A) Go’sht, sabzi, pamidor, piyoz, kartoshka, no’xat, tuz ziravor, ko’kat B) Go’sht, qizil sabzi, pamidor, piyoz, kartoshka, tuz, ziravorlar va ko’katlar. C) Go’sht, sabzi, shalg’om, kartoshka, piyoz, tuz, ziravor, ko’kat. D) Go’sht, sabzi, pamudor, piyoz, kartoshka, tuz, ziravorlar 0% Testni qayta ishga tushiring Baholash mezoni - 75 foiz va undan yuqori ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tdi, oliy malaka toifasi (bosh o’qituvchi lavozimi) saqlansin”; - 75 foizdan past ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tmadi, birinchi malaka toifasi (yetakchi o’qituvchi lavozimi)ga tushirilsin”; - 75 foiz va undan yuqori ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tdi, oliy malaka toifasi (bosh o’qituvchi lavozimi) berilsin”; - 74 foizdan 65 foizgacha ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tdi, birinchi malaka toifasi (yetakchi o’qituvchi lavozimi) saqlansin”; - 65 foizdan kam ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tmadi, ikkinchi malaka toifasi (katta o’qituvchi lavozimi)ga tushirilsin” - 64 foizdan 60 foizgacha ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tdi, ikkinchi malaka toifasi (katta o’qituvchi lavozimi) saqlansin”; - 60 foizdan kam ko’rsatgichga ega bo’lsa - “Attestatsiyadan o’tmadi, mutaxassis (oliy yoki o’rta maxsus, kasb-hunar ma'lumotli o’qituvchi) lavozimiga tushirilsin” Fikr-mulohaza yuboring Author: InfoMaster Texnologiya attestatsiya