9-sinf Kimyo olimpiada №2

0

9-sinf Kimyo olimpiada №2

2019-yilda tuman bosqichida tushgan savollar

1 / 25

1. Gipotetik X suyuqlik (M = 39,2 g/mol) n.sh.da bug‘langanida hajmi 1000 marta oshishi uchun qanday zichlikka (g/ml) ega bo‘lishi kerak?

2 / 25

2. 98% sulfat kislota hosil qilish uchun 32% 20,0 kg oleumga qancha 60% sulfat kislota qo‘shish kerak?

3 / 25

3. CrO42- + xH2O + ye- → [Cr(OH)6]3- + zOH- yarim-reaksiyadagi x, y, z koeffisientlarni aniqlang. (uchala koeffisient to‘g‘ri bo‘lgandagina javob inobatga olinadi).

4 / 25

4. Keltirilgan birikmalarning qaysi birida qutbli kovalent bog’ eng kuchli ifodalangan:

5 / 25

5. Eritmalarning qaysi jihatlari kimyoviy birikmalarga o‘xshaydi?

6 / 25

6. Ammiak sintez qilish uchun tayyorlangan gazlar aralashmasida azot va vodorodning konsentratsiyalari yigindisi 12 mol/l ga teng. Reaksiyada muvozanat qaror topgandan so’ng vodorod va ammiakning konsentratsiyalari 1:2 nisbatda bo’lsa, reaksiya unumini(%) hisoblang. (Km=1)

7 / 25

7. 1,25x molyalli eritma hosil qilish uchun 28g kaliy ishqori x molyalli eritmaga qo’shildi. Hosil bo’lgan eritmaning massa ulushini (%) hisoblang.

8 / 25

8. Noma’lum x M li Y tuzning titr va foiz konsentratsiyalari nisbatini aniqlang.(p=2g/ml)

9 / 25

9. rom atomining bosh kvant soni 3 ga teng bo’lgan +1/2 spinli elektronlar soni nechta?

10 / 25

10. Qutbsiz kovalent bog’li molekulalar juftini aniqlang.

11 / 25

11. MeSO4 o’zining massasidan 2 marta ko’p suvda eritilganda eritmadagi SO42- anionining massa ulushi 1/5 ga teng bo’ldi. Metallni aniqlang.

12 / 25

12. xMn+n ioni 54Cr+3 ioniga ham izoton, ham izoelektron bo’lsa, x va n ning qiymatini aniqlang.

13 / 25

13. Azot va noma’lum gaz aralashmasining geliyga nisbatan zichligi 10 ga teng. Ularning hajmiy nisbati almashgan aralashmaning geliyga nisbatan zichligi 8 ga teng. Noma’lum gazni aniqlang.

14 / 25

14. Teng hajmda olingan kislorod va ozon massalari bir – biridan 480 g ga farq qilsa, aralashmadagi kislorod massasini(g) hisoblang.

15 / 25

15. Biror bir tuzning 70°C dagi eruvchanlik koeffitsiyenti uning 50°C dagi eruvchanlik koefsiyentidan 1,5 barobar ko’p. Agar shu tuzning 70°C dagi to’yingan 290 g eritmasi 50°C ga qadar sovitilganda 30 g tuz cho’kmaga tushishi ma’lum bo’lsa, shu tuzning 70°C dagi eruvchanlik koeffitsiyentini aniqlang.

16 / 25

16. Sulfat angidridning parchalanish reaksiyasini to’rt marta orttirish uchun idishning hajmi qanday o’zgarishi lozim.

17 / 25

17. Bir moddaning 10 grammi 20C da 20 sekundda parchalanadi, 40C da sgu moddaning 90 grammi 20 sekundda parchalanadi. Shu reaksiyalarning tezlik koiffisiyentini aniqlang.

18 / 25

18. Vodorodning 3 xil izotopi (¹H; ²D; ³T) va kislorodning ¹⁷O va ¹⁸O li izotoplaridan hosil bo’lgan suv molekulalaridan necha foizi tarkibida 11 ta neytron boladi?

19 / 25

19. Tarkibida 36 g tuz bo’lgan eritmaga 20 g tuz qo’shildi. Natijada konsentratsiya 10 % ga ortdi. Boshlang’ich eritmadagi tuzning massa ulushini toping? 1) 50 2) 303) 60 4) 40 5) 25

20 / 25

20. Eritmaga suv qo’shilganda eritma massasi 3 marta ortdi. Konsentratsiyasi esa 8% ga kamaydi. Olingan eritmadagi tuz konsentratsiyasini (%) da aniqlang?

21 / 25

21. Noma’lum massali suv tarkibida 12,04·1016 ta vodorod ioni mavjud. Agar dissotsiyalangan suv molekulasining bittasiga dissotsiyalanmagan suv molekulasining 5·108 tasi to’g’ri kelsa, noma’lum suv massasini(g) hisoblang.(H2O=H+ + OH-)

22 / 25

22. 120 g 20% li NaOH eritmasiga 480 g 10%li NaOH eritmasi qo’shildi. Bunda 6M li eritma hosil bo’ldi. Hosil bo’lgan eritmaning zichligini (g/ml) toping.

23 / 25

23. A moddaning konsentratsiyasi 20˚C da 30 sekundda ikki marta kamayadi. A moddaning konsentratsiyasini 60˚C da 2,5 sekundda necha marta kamayishini aniqlang? (y=2)

24 / 25

24. Ma’lum temperaturada 6 g X modda 4 sekundda hosil bo’ladi. Tezlik ikki marta orttirilsa, 9 g modda necha sekundda hosil bo’ladi.

25 / 25

25. Ammiak gazi parchalandi. Natijada hosil bo’lgan aralashmadagi vodorodning hajmiy ulushi parchalanish unumiga teng bo’lsa, aralashmaning molyar massasini (g/mol) hisoblang.

0%

InfoMaster
Author: InfoMaster

Foydali bo'lsa mamnunmiz

1 Izoh

Javob qoldiring

Info-Master.uz
Logo
Elementlarni Solishtiring
  • Jami (0)
Solishtiring
0